11 лоши навици, които смучат психичната енергия

Всеки човек има определен резерв от психическа енергия, който прекарва при изпълнение на задачи. И ако тази енергия свърши, производителността рязко спада. Тези 11 навика си струва да се отървем, за да не останем без важни ресурси.

1. Липса на план

Колкото повече решения вземате, толкова повече умствена енергия изразходвате. Тези решения могат да бъдат както значителни, така и не много (например, каква риза да се носи).

Енергията се изразходва за всяко решение. Ето защо много известни хора умишлено се ограничават. Просто погледнете гардероба на Барак Обама, Стив Джобс и Марк Цукерберг. Всеки от тях в повечето случаи се появяваше публично в едно и също облекло. А американският предприемач и икономист Сет Годин никога не променя закуската, която се състои само от един бананово-фъстъчен коктейл.

Решение : направете план за сутрин всяка вечер. Първо, донесете важни задачи. Актуализирайте списъка, ако е необходимо.

2. Над планиране

Прекомерното планиране също може да бъде вредно. Запълването на списъка със задачи с работа, семейни срещи, спортове може да бъде доста просто, но справянето с всичко това е много по-трудно.

Наличието на свободно време за почивка е един от най-важните аспекти на балансирания живот. Това може лесно да се забрави, но трябва да се отпуснете.

Решение : оставяйте пропуските в плана всеки ден за дейности, които ви уверяват. Това може да е някакво хоби или просто четене на книга.

3. Пренебрегване на бъркотията

Може би си мислите, че редът на работното място няма същото значение като производителността. Но производителността може да зависи от това колко е почистено това място. Според проучване голям брой визуални стимули имат значителен ефект върху мозъка, когато се опитвате да се фокусирате.

Концентрацията отнема повече психическа енергия, когато на масата има много неща, които отклоняват вниманието. Дори ако това не са смартфони и други устройства, които правят звуци и вибрират, а само клипове, бележници и чаши с незавършен чай.

Решение : поддържайте реда и не само на работното място, но където е възможно. Увеличава концентрацията и просто успокоява.

4. Отлагания

Когато чувствате, че мозъкът ви е уморен, има изкушение да отложите цялата работа за по-късно. Понякога има смисъл: трудно е да се работи по важен проект, когато не можете да изтръгнете най-много от себе си. Но отлагането може да има лош ефект върху психичната енергия.

Силите дори отиват да решат дали сега да започнат работа или да отложат малко. Дори да си припомним една изключителна задача, са необходими усилия. Всичко това води до изчерпване на умствените резерви.

Решение : следвайте правилото от две минути: ако можете да изпълните задачата през това време, тогава не мислете дори за отлагане. В същото време винаги можете да направите две минути почивка с малко или никакво увреждане на концентрацията.

5. Перфекционизъм

Преследването на идеалния резултат е добро, но в умереност. Опитвате се да изпълните задача от 10 от 10, можете да прекарате много време, но прекомерните ви усилия може да не бъдат забелязани изобщо.

По-добре е да се научите да спрете в този момент, когато осъзнаете, че работата е свършена добре и няма смисъл да го правите по-нататък. Вероятно шефът ще отнеме минута или дори по-малко, за да прочете писмото, с което се занимавате в продължение на час.

Решение : запитайте се дали сте доволни от резултата от работата. Не губете тонове умствена енергия, за да постигнете перфектен резултат. Просто свърши добре работата.

6. Многозадачност

Проучванията показват, че в когнитивния план многозадачността е изключително неефективна. Преминаването от един случай към друг не излиза без следа: всеки път, когато губите енергия.

Но за някои хора, поради многозадачност, производителността се увеличава. Ако това е вашият случай, поддържайте добрата работа - този артикул не е за вас. Но мнозинството е много по-добре да прави неща, ако е така.

Решение : превърнете моно-задача в навик. Използвайки техниката Pomodoro, се научете да се концентрирате върху една цел за 25 минути и след това дайте на мозъка бърза отсрочка.

7. Нежелание да се водят записи

Колкото повече информация държите в главата си, толкова повече енергия изразходвате. Това може да се отнася до списък за пазаруване, идеи за почивка през уикенда или дори за телефонен номер на някой. Ако всичко това не е записано, тогава мозъкът трябва да направи много допълнителни усилия.

Записването е много просто и полезно. С приложенията за бележки никога няма да забравите нещо важно, дори ако мозъкът е зает с напълно различни задачи.

Решение : направете бележки на хартия или по електронен път. Когато пишете, казвате на мозъка си: "Отпусни се, приятелю, вече съм свършил работата за теб." Смята се също, че това, което записвате, се съхранява по-добре в паметта.

8. Лошо хранене

Това, което ядете, също оказва огромно влияние върху производителността. Храни с висок гликемичен индекс като бял хляб, бял ориз и всички с рафинирана захар ще ви дадат бърз тласък на енергия. Но то ще бъде последвано от рязък спад и умора.

Храни с по-нисък гликемичен индекс, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, както и храни с високо съдържание на протеини, увеличават енергията по-гладко и ви позволяват да я поддържате по-дълго.

Решение : достатъчно, за да смените системата за захранване, за да усетите значителна разлика. Яжте ядки, риба и пресни плодове. И не се спирайте на кофеина. Той помага, но не за дълго.

9. Липса на вода

Пийте достатъчно вода. Колко точно трябва да пиете е спорен въпрос, но ако пиете шест до осем чаши на ден, ще се почувствате по-добре. Дори и малкото намаляване на нивото на хидратация на тялото оказва значително влияние върху здравето и производителността.

Ако сте свикнали да пиете газирани напитки, кафе и чай, тогава няма да е толкова лесно да давате предпочитание на водата, както изглежда. Но си струва.

Решение : ако ви е трудно да се наситите да пиете много вода, опитайте специално приложение, като My Water Balance. Тя ще покаже колко трябва да пиете на ден и помагате с мотивация.

10. Липса на сън

Нищо не енергизира като сън. Достатъчно добро сън ви позволява да изпълнявате задачи ефективно и да не се изчерпвате.

Ако спите малко, мозъкът ви не използва всички ресурси. Някои от тях могат да бъдат „събудени” с кофеин, но с течение на времето имунитетът се развива към него. Освен това, поради кафето и енергията, има навик да спи по-малко, така че умората идва по-бързо.

Решение : дай на тялото толкова сън, колкото го изисква. Ако се чувствате уморени цял ден, тогава определено трябва да спите повече. Повечето хора се нуждаят от около осем часа нормален сън, затова започнете от това число и го настройте според вашето благополучие.

11. Пренебрегване на любимите дейности

Дори и да вземете предвид всичко по-горе, можете лесно да забравите или просто да не намерите време за любимата си дейност. Хоби, видео игри, четене на книги или разработване на курсове - списъкът е безкраен.

Решение : ако трябва да добавите хоби към дневния план, без което не можете да живеете, лесно можете да го добавите. Може да е по-лесно да започнете деня с 20 минути любима дейност. Всичко, което отпуска, кара да се усмихваш и помага да се наслаждаваш на живота, си струва да го направиш в ежедневието.

<

Популярни Публикации